Bedrijven screenen op radicalisme

Belgische bedrijven screenen massaal op radicalisme onder hun werknemers. Ze kunnen daarvoor een beroep doen op de Nationale Veiligheidsoverheid (NVO), een speciale afdeling van Buitenlandse Zaken, die al meer dan 1.500 mensen screende. Dat schrijft De Tijd.

De NVO levert na een onderzoek tegen betaling een veiligheidsattest af, zodat bedrijven zeker zijn dat ze hun personeel zonder risico toegang kunnen geven tot gevoelige sites. Het gaat onder meer over het tarmac van luchthavens, energietransporteurs en kerncentrales. Door de grote vraag naar die dienstverlening wil minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders op zoek naar zo’n 12 miljoen euro extra middelen, om meer personeel in te kunnen zetten.

Enkele dagen geleden nog zou een incident plaats hebben gevonden op de nucleaire site van Doel. Een ingenieur in opleiding werd door eigenaar Electrabel ontslagen omdat hij tekenen van radicalisering vertoonde. De man bleek de schoonbroer van een Syriëstrijder die vorig jaar veroordeeld werd voor lidmaatschap van de terreurgroep Sharia4Belgium.