12 jaar cel voor Fouad Belkacem

Sharia4Belgium-leider Fouad Belkacem is door het Antwerpse hof van beroep veroordeeld tot een celstraf van 12 jaar. Daarmee bevestigt het hof de uitspraak die ook in eerste aanleg werd gedaan. Belkacem ging toen in beroep, ook al had het openbaar ministerie 15 jaar gevorderd. Belkacem was zelf niet aanwezig bij de uitspraak vandaag.

Fouad Belkacem wordt gezien als het hoofd van de terroristische groepering ‘Sharia4Belgium’. Van hem wordt aangenomen dat hij actief jongeren rekruteerde om in Syrië te gaan vechten en te strijden voor een staat waar de sharia geldt. Bij de start van het terrorismeproces in september 2014, waar in totaal 45 mensen terechtstonden, vorderde het openbaar ministerie dan ook de maximumstraf van vijftien jaar voor Belkacem. “De leden zijn aanhangers van het gewelddadige jihadistische ideëengoed”, klonk het. 

Tijdens het proces bleef de advocaat van Belkacem pleiten voor de vrijspraak van zijn cliënt. Desondanks was de rechter streng: hij veroordeelde Belkacem tot een celstraf van twaalf jaar en een boete van 30.000 euro. Een aantal andere leiders van 'Sharia4Belgium' kregen celstraffen tussen de tien en de vijftien jaar.

Beroep aangetekend
De beklaagde en zijn advocaat konden zich echter niet vinden in de straf en tekenden, samen met drie anderen beklaagden, beroep aan. Ook het openbaar ministerie ging in beroep omdat ze de straffen niet zwaar genoeg vonden. Daardoor moest het volledige proces worden overgedaan. In april vond de eerste procesdag plaats in Antwerpen, in oktober de tweede en laatste dag. Net zoals in eerste aanleg vroeg de beklaagde om de vrijspraak.

Het openbaar ministerie zag echter geen verzachtende omstandigheden en bleef bij hun standpunt. "Wij eisen voor de vier beklaagden dezelfde straf als in eerste aanleg: vijftien jaar cel en 60.000 euro boete voor Belkacem en de twee andere leidinggevenden, zes jaar cel en 15.000 euro boete voor de vierde beklaagde. Die straffen zijn strenger dan die waartoe ze oorspronkelijk veroordeeld waren, maar het is onze plicht onze maatschappij te beschermen tegen netwerken als 'Sharia4Belgium', aldus de federale procureur.

Wat met Jejoen Bontinck?
Naast Fouad Belkacem stonden nog een aantal grote namen terecht op het terrorismeproces. Onder meer Jejoen Bontick, die terugkeerde uit Syrië. Hij kreeg een voorwaardelijke celstraf van veertig maanden omdat hij zijn medewerking verleende aan het onderzoek en de leiders van de organisatie aan de galg praatte. Hij legde zich neer bij zijn straf en ging bijgevolg niet in beroep.

"Zeer strenge straf voor Belkacem"

Het hof heeft Belkacem een zeer strenge straf opgelegd, zegt VTM NIEUWS-journalist Faroek Özgünes. "Hij wordt er persoonlijk voor verantwoordelijk gesteld dat hij als leider jongeren heeft geronseld, geïnspireerd en aangezet om de gewapende strijd op te nemen in Syrië en Irak. Dat wordt hem heel zwaar aangerekend. Bewijs daarvan is ook dat een aantal prominente leden van Sharia4Belgium zelfs vandaag nog in Syrië is en opgeklommen is in de rangen van IS."