Tijd dringt, maar kilometerheffing trucks niet op punt

De toestellen die vanaf 1 april de kilometerheffing voor vrachtwagens moeten berekenen, staan nog niet op punt. Bedrijven die het systeem uittesten, klagen dat er vaak problemen mee zijn. Bovendien moeten duizenden bedrijven nog zo'n toestel bestellen. Het wordt krap, want wie vanaf april zonder zo'n bakje rondrijdt, riskeert hoge boetes.

Een aantal chauffeurs zijn het toestel al een aantal weken aan het testen. Het toestel werkt als een gps. Via een satelliet kan het registreren of de vrachtwagen op een weg rijdt waar hij tol moet betalen en hoeveel kilometers hij aflegt. Maar toch zijn er hier en daar problemen. “Op sommige wegen geeft hij aan dat je niet moet betalen terwijl je wel op een tolweg zit. Daarnaast geeft het systeem niet aan hoeveel tol je moet betalen”, zegt brandstofhandelaar Dirk Maes.  Het bedrijf dat de toestellen verdeelt, verzekert wel dat de problemen tegen 1 april opgelost zijn.

En dan is er nog een probleem. Tot nu toe hebben 18.000 Belgische vrachtwagens zo’n toestel. Dat is maar één op de acht. Twee maanden voor de deadline moeten dus nog een pak bedrijven er één bestellen. Wie er in april nog geen heeft, riskeert een boete die kan oplopen tot 1.000 euro.