Dossier Vluchtelingencrisis

Vlaming vreest de vluchtelingen

Het beeld dat de Vlaming heeft over vluchtelingen is allesbehalve rooskleurig. Acht op de tien is ervan overtuigd dat de instroom van asielzoekers een bedreiging vormt voor onze maatschappij. Dat blijkt uit De Grote Peiling van VTM NIEUWS en Het Laatste Nieuws.

Het afgelopen jaar werd duidelijk dat de grote instroom van vluchtelingen dé grootste uitdaging wordt van Europa, een uitdaging die veel spanningen met zich meebrengt. En in de hoofden van veel mensen vooral ook een bedreiging. “De toevloed van vluchtelingen in Europa en België vormt een bedreiging voor onze manier van leven”. Met die stelling gaat ruim tachtig procent van de Vlamingen akkoord: 29 procent is het er eerder mee eens, 54 procent zelfs volledig mee eens. 

In het licht van die statistiek mag het niet verwonderen dat een meerderheid ook vindt dat er al te veel vluchtelingen in ons land zijn. Bijna zeven op tien zegt dat het nu wel welletjes is geweest en dat België te veel vluchtelingen opneemt. Amper drie procent zegt dat er te weinig vluchtelingen opgenomen worden.