Vlaming leeft met angst voor aanslag

De aanslagen in Parijs en de link met België heeft ons duidelijk schrik bezorgd. Maar liefst 73 procent van de Vlamingen vreest dit jaar een aanslag in ons land. Dat blijkt uit De Grote Peiling van VTM NIEUWS en Het Laatste Nieuws.

Bijna drie kwart van de Vlamingen leeft met de angst dat er dit jaar een aanslag in ons land zal plaatsvinden. En dat gevoel overheerst niet enkel in Vlaanderen, maar in heel het land. Ongetwijfeld hebben de aanslagen in Parijs, maar vooral ook de duidelijke link met ons land, dat gevoel gevoed.

Geen gedragswijziging

Toch zegt een meerderheid zijn of haar gedrag niet aan te passen. Zeventig procent van de Vlamingen is niet akkoord met de stelling dat de terreur voor een andere manier van leven heeft gezorgd: 37 procent is het eerder oneens, 33 procent volledig oneens. Aan de andere kant laat amper zeven procent zijn of haar leven echt beïnvloeden door de terreurdreiging.

Regering krijgt voldoende

Misschien heeft dat te maken met het vertrouwen in de regering, want een meerderheid van de Vlamingen vindt dat Michel I gepast heeft gereageerd op de terreurdreiging. 61 procent zegt dat de regering de dreiging juist heeft ingeschat. Toch is het beeld niet volledig rooskleurig: bijna dertig procent vindt dat de regering de dreiging net heeft onderschat. Tien procent vindt het allemaal wat overroepen.