Apothekers bereiden medicatie te vaak verkeerd

Veel apothekers bereiden vaak medicatie op een verkeerde manier. Dat zegt comsumentenorganisatie Test-Aankoop. 80 procent van de apothekers die zij bezochten, slaagde er niet in de gevraagde magistrale bereiding af te leveren zoals het hoort.

Eind vorig jaar trok Test-Aankoop met een voorschrift naar willekeurige apotheken in Vlaanderen, Wallonië en Brussel. Liefst 80 procent van de bezochte apothekers leverde verkeerd bereide medicatie, zogeheten magistrale bereidingen, af. En dat terwijl zo'n 5 op de 100 voorschriften bestaan uit zulke bereidingen.

Risico's
Ernstige ongewenste effecten werden niet gesignaleerd door de onjuiste bereiding. Toch zijn er risico's aan verbonden. "Zeker voor stoffen die al in een iets te hoge dosis toxisch kunnen zijn en ook bij bereidingen voor kinderen moet de dosering correct zijn: een milligram meer of minder kan in deze gevallen wél belangrijk zijn", klinkt het bij Test-Aankoop.

Baby in coma
In augustus 2015 vergiste een apotheker zich bij een bereiding voor een baby met refluxproblemen. In plaats van het gebruikelijke omeprazole, verwerkte hij methadon, een afkickmiddel voor heroïne in de bereiding. De baby kreeg zware ademhalingsproblemen, werd tweemaal getroffen door een hartaanval en belandde in een coma. 

Test-Aankoop eist dat de kwaliteit van bereidingen nauwgezet opgevolgd moet worden en dat de resultaten van deze metingen openbaar worden gemaakt.