Steekpartij Schaarbeek: patiënt aangehouden

Bij een steekpartij in het psychiatrisch centrum Titeca in Schaarbeek zijn maandagavond zeven zwaargewonden gevallen. Dat bevestigt het parket van Brussel aan VTM NIEUWS. De dader is een 19-jarige patiënt die al een vijftal jaar in behandeling was. Aanvankelijk verkeerden vier van de zeven slachtoffers in levensgevaar, maar ondertussen zijn ze allevier aan de beterhand. De daders is inmiddels aangehouden door de onderzoeksrechter.

De jonge dader was maandagavond rond 19.45 uur teruggekeerd in de instelling nadat hij die in de loop van de dag had mogen verlaten. Toen hij werd binnengelaten in zijn afdeling, viel hij onmiddellijk een verpleger aan met een mes dat hij waarschijnlijk van buiten het gebouw had meegesmokkeld. Nadien viel hij nog vijf verplegers en een patiënt aan, voordat men erin slaagde de deuren voor hem te sluiten.

De jongeman ging er vervolgens vandoor maar kon bij zijn ouders thuis opgepakt worden. Hij was bij het incident zelf ook lichtgewond geraakt. Intussen werden zijn zeven slachtoffers naar het ziekenhuis gebracht.

Het parket is maandagavond nog ter plaatse afgestapt met het labo van de federale politie, een wetsarts en de onderzoeksrechter. Er werd een gerechtelijk onderzoek geopend voor moordpoging.

Onaangepast gedrag
“We hebben af en toe wel te maken met geweld”, zegt Christophe Happe, de directeur van Centre Hospitalier Jean Titeca. “Het is natuurlijk een onderdeel van onze activiteiten: wij verzorgen patiënten die lijden aan ernstige en complexe psychiatrische aandoeningen. We begeleiden hen zodat ze weer gezond kunnen worden. Wij zien vaak inderdaad onaangepast gedrag, maar nooit zo erg als gisteren.”

De komende weken wordt grondig bekeken wat er is fout gelopen en hoe dit is kunnen gebeuren. Ze gaan ook al hun veiligheidsprocedures opnieuw onder de loep nemen en kijken hoe men dit soort voorvallen kan vermijden.