Patiëntgegevens van duizenden Belgen gelekt

Door een datalek bij een Belgisch ziekenhuis en twee Nederlandse ziekenhuizen zijn de gegevens van meer dan 200.000 patiënten gelekt. Dat meldt de Nederlandse Omroep Max en wordt bevestigd aan VTM NIEUWS. Het lek kwam er na een menselijke fout bij een Belgisch IT-bedrijf.

Het datalek door een "ernstige fout" heeft betrekking op de twee algemene ziekenhuizen van de vzw Emmaüs, in Mechelen/Duffel en Malle. In Nederland gaat het om het Sint-Anna Ziekenhuis in Geldrop en het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen. De meeste van de gelekte dossiers, zo’n 195.000, zouden wel uit het Belgische ziekenhuis komen.

Het lek kwam er na een menselijke fout bij het Belgische bedrijf iGuana, dat verantwoordelijk is voor de digitalisering van oude patiëntendossiers. Er zou gebruik gemaakt zijn van een onbeveiligde webserver, waardoor de gegevens een maand lang toegankelijk waren voor iedereen. Intussen is de informatie wel opnieuw afgeschermd. 

"Geen gevaar voor patiënten"
"Er is geen gevaar geweest voor de privacy van de patiënt", benadrukt de vzw Emmaüs in een persbericht. Ze heeft iGuana in gebreke gesteld, melding gedaan bij de Privacycommissie en een klacht ingediend tegen onbekenden.

Bedrijf geef fout toe
"Er was vandaag de hele dag crisisberaad bij het bedrijf", zegt VTM NIEUWS-journaliste Nathalie Dyck. "Ze geven wel de fout toe en zeggen dat het onverantwoord was. Ze benadrukken wel dat er geen patiëntendossiers gelekt zijn, maar dat het om losse data ging."