Dossier Vluchtelingencrisis

Geen zwemverbod voor asielzoekers

Er komt dan toch geen zwembadverbod voor asielzoekers in Koksijde, dat besliste het schepencollege vanmiddag. Die discussie werd op gang gebracht omdat een asielzoeker afgelopen weekend een jong meisje in het zwembad van Koksijde had lastiggevallen.

De gemeente Koksijde komt wel met een aantal andere maatregelen. Burgemeester Marc Vanden Bussche (Open Vld)  richt een duidelijk verzoek aan de directie van het asielcentrum om een cursus over onze normen en waarden te organiseren. “We eisen dat er de komende maand een voorlichtingscursus gegeven wordt aan alle asielzoekers met duiding over onze Westerse normen en waarden.” Daarnaast wil de gemeente ook dat alle asielzoekers die voor het eerst het zwembad bezoeken, begeleiding krijgen. Het zwembadreglement zal vertaald worden naar het Arabisch.

Een 23-jarige Irakees had afgelopen zaterdag een 10-jarig meisje vastgenomen, waarop die om hulp riep. De man werd na ondervraging door de politie vrijgelaten, maar alsnog naar een gesloten centrum gebracht. Het incident was voor de burgemeester de druppel die de emmer deed overlopen, na een reeks klachten van inwoners die zich niet meer veilig voelden in het zwembad.

Het mogelijke zwembadverbod lokte heel wat reacties uit. Daarover zat het schepencollege maandag samen, enerzijds om te zien of een verbod juridisch kon, anderzijds om eventueel andere maatregelen te nemen. Dat laatste is nu gebeurd.