N-VA wil snelrecht voor asielzoekers

Regeringspartij N-VA lanceert een pleidooi om snelrecht toe te passen op asielzoekers en illegalen die zich schuldig maken aan criminele feiten. "Als het kan voor hooligans, dan ook voor hen", luidt het maandag in het Laatste Nieuws en De Morgen. Justitieminister Geens (CD&V) waarschuwt voor discriminatie.

In het zwembad van Koksijde viel een asielzoeker dit weekend een meisje lastig. In het asielcentrum van Leopoldsburg wordt een bewoner opgepakt op verdenking van verkrachting en daarna weer vrijgelaten. N-VA grijpt die voorvallen aan om er bij minister van Justitie Koen Geens op aan te dringen, extra in te zetten op het bestraffen van criminele asielzoekers en illegalen.

"De Dienst Vreemdelingenzaken kan pas iemand uitzetten of opsluiten als er een veroordeling is, maar een proces laat vaak enige tijd op zich wachten", zegt N-VA-Kamerlid Sophie De Wit. "Snelrecht kan ontradend werken en zo verhinderen dat enkelingen de boel verzieken voor alle goedmenende asielzoekers."

De oproep lijkt een nieuwe splijtzwam te worden binnen de meerderheid, want minister Geens reageert afwijzend. "Seksueel geweld is altijd een vervolgingsprioriteit. Ik zie niet in waarom er anders vervolgd moet worden op basis van iemands vluchtelingenstatuut." N-VA ziet geen discriminatie. "Als snelrecht kan voor hooligans, moet het ook in deze context kunnen."

Ook experts twijfelen echter aan de haalbaarheid. "Hooliganisme is een fenomeen, vluchtelingen zijn een bevolkingsgroep", aldus criminoloog Brice De Ruyver.