Dossier Vluchtelingencrisis

Zwemverbod voor asielzoekers Koksijde na incident?

Burgemeester van Koksijde Marc Vanden Bussche wil een zwembadverbod in zijn gemeente voor asielzoekers. Aanleiding zijn twee incidenten met bewoners van het opvangcentrum voor asielzoekers. Zaterdag nog werd een vluchteling opgepakt, omdat hij in het zwembad Hoge Blekker een minderjarig meisje had betast.

Het parket van West-Vlaanderen heeft nog geen beslissing genomen over de verdere aanhouding van de verdachte. "We zijn nog volop de ware toedracht van de feiten aan het achterhalen om daarover te beslissen", aldus procureur Frank Demeester.

Handtastelijkheden
In het zwembad van Koksijde deed zich gisterenmiddag een incident voorwaarbij één van de bewoners van het asielcentrum een tienjarig meisje gedurende enkele seconden zou hebben vastgehouden. De man werd na verhoor vrijgelaten zonder voorwaarden. Dat meldt woordvoerder Frank Demeester van de Brugse afdeling van het parket van West-Vlaanderen zondag.

Volgens twee getuigen, onder wie de begeleidster van het minderjarig meisje, nam de twintiger van Iraaks origine het meisje vast en hield haar dicht tegen zich. Omdat de getuigen dit gedrag ongepast vonden, werd de politie verwittigd en werd de man door de recherche van de politiezone Westkust verhoord. De man zelf meende dat hij niets verkeerd gedaan had. Hij mocht na verhoor opnieuw beschikken. 

"Brandje niet geblust"
Tijdens een gesprek kwam burgemeester Vanden Bussche overeen met Fedasil dat de asielzoekers in het opvangcentrum uitleg zouden krijgen over de gedragscode van zwembaden. "Maar het vorige brandje is nog niet geblust en dan gebeurt dit", aldus de burgemeester. Daarom gaat hij maandag aan het college voorstellen om een zwembadverbod af te kondigen voor asielzoekers.

Gesloten centrum
Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken liet de asielzoeker meteen oppikken en overplaatsen naar een gesloten centrum, maar hij is tegen een algemeen toegangsverbod voor asielzoekers in zwembaden.