Fregat Leopold I warm onthaald na missie

Na een missie van bijna vier maanden is het fregat Leopold I met zijn 150-tal bemanningsleden zaterdagochtend aangemeerd in zijn thuishaven Zeebrugge. Minister van Defensie Steven Vandeput stond het schip op te wachten.

Het fregat vertrok op 5 oktober voor een dubbele missie. Tot eind november voerde het schip operatie "Sophia" uit met als doel het model van mensensmokkelaars te breken in het Middellandse Zeegebied. Daarbij werden 258 migranten gered en vier mensensmokkelaars geïdentificeerd die uitgeleverd zijn aan de Italiaans autoriteiten.

Kort na de aanslagen in Parijs op 13 november begon het tweede deel van de missie, namelijk een beschermings- en escorteopdracht voor het Franse vliegdekschip Charles de Gaulle, vanuit de Middellandse Zee naar de Perzische Golf, in het kader van de strijd tegen terrorisme, en tegen IS in het bijzonder.

"Deze missie heeft onze flexibiliteit aangetoond", aldus minister Vandeput. "Het is een woelig jaar geweest, met terrorisme, het conflict in Syrië en de vluchtelingencrisis. Ik ben heel trots dat we als Defensie ons steentje hebben kunnen bijdragen en hebben ingespeeld op de vele uitdagingen." Vandeput was lovend over de bemanning en hun inzet, zeker bij de humanitaire operatie in de Middellandse Zee. "Jullie hebben het verschil tussen leven en dood gemaakt voor 258 immigranten."

Het was de eerste keer dat het fregat voor zo'n dubbele missie werd ingezet en dat het geïntegreerd werd in een maritiem luchteskader met gevechtsopdracht. De Leopold I deed ook voor de eerste keer de Perzische Golf aan.

De bemanning werd in Zeebrugge opgewacht door vrienden en familieleden.