Belgisch gezin bezit €450.000. Hoe kan dat?

Een getal waar u toch even van zal schrikken: een gemiddeld Belgisch gezin heeft een vermogen van maar liefst €450.000. België staat daarmee aan de top van de Europese rangschikking. Dat moet blijken uit een studie van ING. Maar klopt dat wel?

Sowieso staat dat geld niet integraal op een spaarboekje. Het overgrote deel van ons vermogen zit in ons huis. De Belg heeft nu eenmaal een baksteen in de maag, en bezit samen een slordige 1.200 miljard aan vastgoed – omgerekend zo’n €110.000 per Belg of €250.000 per gezin.

Bij dat vastgoedvermogen komen nog allerlei financiële bezittingen, zoals aandelen en zichtrekeningen. Alles bij elkaar geteld wordt dat een bedrag van €501.000. Een overzicht:

Ten slotte moeten nog de schulden afgetrokken worden. Wie een lening afbetaalt, heeft immers een lager vermogen dan wanneer die lening afgelost zou zijn. Onze schulden lopen op tot €51.000, en zo bedraagt ons totale vermogen op tot €450.000.

Hoe kan dat eigenlijk?

Een belangrijke kanttekening: in dat gemiddelde zijn ook de grote vermogens van ons land opgenomen. Die trekken het gemiddelde een heel eind omhoog. De kans dat u ergens in een vaas nog een vergeten fortuintje hebt zitten, wordt dus meteen een pak kleiner. Ook de vastgoedcijfers neemt u best met een flinke korrel zout: in het totaalbedrag van €1.200 miljard zitten ook de kastelen en villa’s van Belgiës rijksten verrekend.

Hoeveel bezit de modale Belg dan wel? Cijfers die de Europese Centrale Bank (ECB) in 2013 verspreidde, geven mogelijk een evenwichtiger beeld. Zij gingen uit van een gemiddeld gezinsvermogen van €339.000. In die studie lag de mediaan – een alternatieve methode om een tot een gemiddelde te komen – zelfs nog veel lager: €206.000.

Uit dat verschil tussen gemiddelde en mediaan kan je een duidelijke conclusie trekken: een kleine groep mensen bezit vele malen meer dan de rest. En bij die kleine groep superrijken zit het grootste deel van uw €450.000.