Ongeval veroorzaken kost straks pak meer

Een ongeval op de snelweg veroorzaken kan je binnenkort extra duur komen te staan. Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) wil namelijk privéfirma’s inschakelen voor de signalisatie. De kosten daarvoor worden doorgerekend aan wie het ongeval veroorzaakt. Dat meldt Het Nieuwsblad.

Bij heel grote ongevallen gebeurt zo’n doorrekening al in Vlaanderen, maar als het plan van Jambon doorgaat, zal dat dus voor alle ongevallen in het heel het land zo zijn. Jambon wil die extra kosten laten opnemen in de autoverzekering, die dus een pak duurder zou worden. Zeker is dat nog niet, want de minister moet nog samenzitten met de sector. En ook in Wallonië moet hij het plan nog voorleggen. 

Nu gebeurt de signalisatie na een ongeval door de politie. Dagelijks gaat het om zo’n 25 agenten die tussenkomen. Maar Jambon werkt aan een kerntakenplan voor de politie, waarbij hij heel wat taken die agenten nu uitvoeren wil uitbesteden. Alles samen zullen daardoor zo’n 2.500 agenten vrijkomen.

"Veiligheid moet gegarandeerd blijven"

De politievakbonden zijn niet meteen tégen het voorstel maar ze willen wél dat de signalisatie op een fatsoenlijke manier gebeurt. "De veiligheid van de agenten en weggebruikers moet gegarandeerd blijven", zegt Vincent Houssin van VSOA.

"Verzekering hoger? Verkeersbelasting lager"

Dat Jambon de extra kosten in de autoverzekering wil laten opnemen kan op veel kritiek rekenen. Automobilistenverenigingen waarschuwen voor de hoge kostprijs. "Als de minister vindt dat verzekering hiervoor naar omhoog moet, moet verkeersbelasting naar beneden", zegt Maarten Matienko van VAB.