Zo leren asielzoekers een vrouw versieren

Alle mannelijke asielzoekers die in een opvangcentrum leven, krijgen lessen over hoe er in onze samenleving geflirt wordt. Staatssecretaris Theo Francken heeft daarvan nu een voorbeeldcursus verspreid. In de lessen krijgen asielzoekers trouwens ook informatie over seksueel overdraagbare aandoeningen en anticonceptie.

De lessen beginnen vrij basic met informatie over hoe je iemand in België begroet, maar algauw gaat de cursus over naar hoe je een vrouw versiert. Zo leren de asielzoekers dat je wel met een vrouw mag praten, maar haar niet mag aanstaren. Er staan ook concrete tips in waar je een geschikte partner kan vinden.

Sexy kledij ≠ “Ik wil seks”

Met concrete voorbeelden leren asielzoekers welke signalen ze mogelijk verkeerd zouden kunnen opvatten. Zo krijgen ze te horen dat als een vrouw sexy kledij draagt, dat niet wil zeggen dat ze ook seks wil. En dat niet alle vrouwen het kunnen appreciëren dat er naar hen gefloten wordt, krijgt ook aandacht.

Theo Francken maakt de cursus openbaar om de kritiek van tafel te vegen dat de cursus asielzoekers stigmatiseert. De lessen zijn ontwikkeld in samenwerking met Sensoa. De volledige presentatie is hieronder te zien.

Presentatie Seks en Relaties