Nederlands-Vlaamse controle op kerncentrale Doel

In de kerncentrale van Doel (Beveren) vond vanochtend een gezamenlijke kruisinspectie plaats, in aanwezigheid van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA), minister van Energie Marie Christine Marghem (MR) en de Nederlandse minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz (VVD).

Naar aanleiding van de stresstests na de kernramp in Fukushima heeft uitbater Electrabel investeringen en andere verbeteringsacties gepland. De inspectie heeft als doel te bekijken hoever men daarmee staat.

De inspectie gebeurt door de Belgische nucleaire toezichthouder FANC en de Nederlandse ANVS. Er zullen in de toekomst meermaals gezamenlijke inspecties plaatsvinden. Daar zijn vorig jaar afspraken over gemaakt.

In Nederland zijn, net als in Duitsland, vragen gerezen over de veiligheid van onze kerncentrales na de verschillende aan- en afschakelingen van de voorbije weken, zij het door problemen in de niet-nucleaire delen. De inspectie vandaag vindt plaats in het nucleaire gedeelte. 

"Tegemoetkoming aan Nederlands gemor"
“Op zich is een gekruiste controle niet zo uitzonderlijk”, zegt VTM NIEUWS-journaliste Katleen Peeraer. “Er is al lang zo’n overeenkomst met Nederland, maar het is voor het eerst dat er controleurs uit Nederland komen. Volgens Jambon lag de datum voor de controle al lang vast, maar je hoorde wel dat hij tegemoet wilde komen aan het toenemende gemor uit het buitenland.”