Ontsnappen aan boete wordt onmogelijk

Wie zijn boete(s) niet betaalt, krijgt vanaf februari sneller te maken met loonbeslag. Of de achterstallige som wordt zelfs rechtstreeks van de bankrekening gehaald, schrijven Het Laatste Nieuws en De Morgen woensdag.

Bij de fiscus liggen momenteel nog voor honderden miljoenen euro's onbetaalde boetes die door een rechter zijn opgelegd. Vanaf 1 februari is het voor wanbetalers echter uit met de pret, klinkt het in de krant. Dan neemt een computer de opvolging op zich en die kan systematisch de snelste en meest efficiënte manier kiezen om de bedragen te vereffenen.

Concreet: zo werkt het
Het gaat niet meer alleen om het tegenhouden van de terugbetaling van belastingen of het sturen van een deurwaarder, maar bijvoorbeeld ook om derdenbeslag. Zo zal de fiscus werkgevers kunnen contacteren en hen opdragen het openstaande boetegeld van het eerstvolgende salaris af te houden en in de schatkist te storten. Huurders kunnen dan weer een brief in de bus krijgen met het verzoek om een deel van de huursom aan de belastingdiensten over te maken. Tot slot mogen ook de banken post van Financiën verwachten. De fiscus kan hen vragen of er nog "voldoende provisie" op de rekening van de wanbetaler staat. Zo ja, dan mag het verschuldigde bedrag worden doorgestort, aldus de krant.

Er zijn wel beperkingen: de wetgever bepaalt dat 1.037 euro netto per maand niet vatbaar is voor beslag.

Kan fiscus dit opleggen aan werkgever?
De nieuwe methode van de fiscus roept bij velen vragen op. Kan de fiscus wel van de werkgever eisen om loon in te houden? Volgens Francis Adyns van de FOD Financiën is dit volledig legaal: “Dat staat in het Gerechtelijk Wetboek en de werkgever moet hier op ingaan.”

Waarom beslist rechter hier niet over?
Op de vraag of dit niet eerder de taak van een rechter is, benadrukt Adyns dat het gaat om “boetes die al door een rechter zijn uitgesproken.” De fiscus kan dus gewoon de boetes innen “zonder tussenkomst van een rechter of gerechtsdeurwaarder.”

"Hoog tijd"
Het werd dringend tijd dat de fiscus een betere manier vond om boetes te innen, zeggen specialisten. Want de achterstand is gigantisch, veel mensen blijven hun boetes negeren.