Zoon Borkelmans blijft in de cel

Drie van de acht Brugse hooligans, die betrokken waren bij de grote vechtpartij na de wedstrijd tegen Napels eind november, blijven in de gevangenis. Daarbij ook de zoon van assistent-bondscoach Vital Borkelmans. De andere vijf verdachten heeft de raadkamer van Brugge onder strenge voorwaarden vrijgelaten.

Op 26 november 2015 trok een groep van ruim 30 Brugse risicosupporters naar de Eiermarkt in het centrum van Brugge. Daar gingen ze ongeveer een uur na de wedstrijd een vijftal Italiaanse fans te lijf. Hierbij liep een bezoekende supporter ernstige verwondingen op. Het gaat om de Italiaanse politieman Antonio T. die als supporter was meegereisd naar Brugge. De bewuste Europa League-wedstrijd tussen Club Brugge en Napoli had die avond door de terreurdreiging trouwens plaatsgevonden achter gesloten deuren. Ook Jelle Borkelmans, zoon van assistent-bondscoach Vital, zit als verdachte in de cel. "We hebben vanochtend de videobeelden kunnen bekijken. Daarop kan je absoluut niet zeggen dat mijn cliënt daar slagen heeft toegebracht", aldus zijn advocaat Walter Van Steenbrugge. De verdediging vroeg tevergeefs om Borkelmans onder voorwaarden vrij te laten. Mogelijk speelde zijn strafblad bij de beslissing een rol.

“Geen alcohol drinken”

De raadkamer besliste dat vijf verdachten vanavond de gevangenis mogen verlaten. Ze kregen wel een hele reeks voorwaarden opgelegd. Zo mogen ze geen alcohol drinken en 's nachts hun woning niet verlaten. De vrijgelaten hooligans mogen ook geen wedstrijden van Club Brugge bijwonen. Twee uur voor en twee uur na elke wedstrijd moeten ze bovendien thuis blijven. Tenslotte mogen ze geen contact hebben met medeverdachten of met de pers.

Het parket van West-Vlaanderen afdeling Brugge kan nog in beroep gaan tegen de beslissing van de raadkamer. In dat geval moeten de verdachten nog minstens twee weken langer in de cel blijven. De KI in Gent zou dan de knoop moeten doorhakken over hun verdere aanhouding.