Dossier Vluchtelingencrisis

4041 asielzoekers keren vrijwillig terug

In 2015 keerden 4041 asielzoekers vrijwillig terug naar hun land van herkomst, onder hen meer dan duizend Irakezen. Die cijfers maakte staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken vandaag bekend in de Kamer.

In vergelijking met 2014 steeg het aantal vrijwillige terugkeerders met 12,7 procent. Dat komt door een daling van het aantal asielaanvragen in 2012 en 2013, waardoor er in 2014 minder mensen terugkeerden. Met de vluchtelingencrisis zat het aantal asielaanvragen vanaf juni 2015 uiteraard in een stijgende lijn, met oktober als topmaand. Francken spreekt zelfs over een verdubbeling tegenover dezelfde periode een jaar eerder. De gedwongen terugkeer is dan weer een veel minder groot succes. “Maar we zijn ermee bezig,” klinkt het. 

Maaltijdcheques

De staatssecretaris gaf ook aan dat amper acht asielzoekers gebruik hadden gemaakt van een initiatief om bij vrienden of familie te gaan wonen met ondersteuning door middel van maaltijdcheques. In principe heeft een erkend asielzieker twee maanden het recht om in het centrum te blijven, maar wie meteen vertrekt maakt aanspraak op 280 euro aan maaltijdcheques per maand. Op die manier hoopte men meer plaatsen vrij te maken in het opvangnetwerk, maar het resultaat is voorlopig erg pover.