175.000 mensen eisen sluiting slachthuis

Animal Rights heeft een petitie met 175.000 handtekeningen overhandigd aan Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) op zijn kabinet in Brussel. De dierenrechtenorganisatie vraagt de sluiting van het in opspraak gekomen slachthuis in Tielt, een strenge aanpak van dierenmishandeling in bedrijfssectoren in het algemeen en de opname in de grondwet van de rechten van dieren.

Die drie basiseisen, uitgelegd in een pamflet van Animal Rights, werden aan minister Weyts overhandigd. "Dieren moeten bij de wet erkend worden als levende wezens met gevoel. Alleen zo krijgen zij de bescherming die zij nodig hebben", vindt Animal Rights-voorzitter Nadine Lucas. Met de 175.000 handtekeningen gaat Animal Rights voor de definitieve sluiting van het slachthuis.

Mishandeling
In een video die eind maart werd uitgebracht door Animal Rights werd het bewijs vastgelegd van de structurele mishandeling van varkens in het slachthuis van Tielt. "Dag in, dag uit werden de varkens geschopt en geslagen", zegt Lucas. "De directie en betrokken medewerkers zijn niet gestraft. Het slachthuis is weer open. We balen enorm van deze rechtsongelijkheid."

"Veel bijgeleerd"
“Ik wil mijn handen niet in onschuld wassen, noch de ernst van de toenmalige beelden minimaliseren”, zegt Thomas De Roover, CEO van het slachthuis in Tielt. “Maar de crisis waar we als bedrijf zijn doorgegaan – en die we vandaag nog niet te boven zijn – heeft ons veel bijgeleerd over dierenwelzijn en maakt ons vandaag de facto het best gecontroleerde slachthuis van het land en Europa.”

Slachthuis bezoeken?
Het slachthuis in Tielt zal vanaf 4 september haar deuren openzetten voor iedereen. Een maand lang kunnen mensen een begeleid bezoek brengen aan het slachthuis. "Op die manier kan iedereen met eigen ogen zien hoe er wordt omgegaan met de dieren", aldus De Roover.