Fabrikanten steunen ‘sigarettenplan’ N-VA

Zelfs de sigarettenfabrikanten vinden dat roken pas moet kunnen vanaf 18, en niet vanaf 16 zoals nu. Dat zegt Cimabel, de federatie van fabrikanten in België en Luxemburg. Het is een reactie op een gelijkaardig wetsvoorstel van N-VA en CD&V. Het voorstel moet wel aangepast worden, vinden ze. De merken van de pakjes halen, en de accijnzen verhogen, zijn géén goed idee. Ze zullen mensen alleen naar de zwarte markt duwen. En illegale handel is al een probleem in ons land.

Gisteren maakte de N-VA al bekend dat de partij de verkoop van sigaretten voor jongeren onder de achttien wil verbieden. Op die manier willen ze vermijden dat een steeds grotere groep gaat roken. Het voorstel van N-VA kwam op een moment dat er heel wat stemmen opgaan voor zo’n leeftijdsverhoging. In oktober deed de Hoge Gezondheidsraad eenzelfde voorstel.

Ook Cimabel, de federatie van fabrikanten in België en Luxemburg, steunt nu het plan van N-VA. Al vinden zij wel dat het voorstel wat aangepast moet worden. De merken van de pakjes halen en de accijnzen verhogen, is geen goed idee volgens hen. Ze zullen mensen enkel naar de zwarte markt duwen. En illegale handel is al een groot probleem in België.