Zit schaatsen er nog in deze week?

We hebben al een aantal barkoude dagen en nachten achter de rug, en in Nederland is de schaatsgekte al volop bezig. Kunnen we ons deze week ook in Vlaanderen op natuurijs begeven?

De kans is klein, volgens VTM-weervrouw Eva Clockaerts. "Vandaag is het nog koud en op veel plekken blijven de temperaturen onder het vriespunt, maar vanaf morgen is dat gedaan", zegt ze. Ook op langere termijn is er niet veel hoop. "Na het weekend wordt het zachter en daarna zit sneeuw of ijs er niet meteen in."

Nagelbijten
Desondanks zijn schaatsliefhebbers hier en daar toch aan het nagelbijten. In de provincie Antwerpen bijvoorbeeld, in Leest, hopen de bewoners op vrieskou. Want zij wonen bij de Bleukensweide. "We kunnen die weide gecontroleerd onder water zetten en zo een natuurijspiste maken. Als het hard vriest, is dat normaal de eerste plaats waar er geschaatst kan worden in de natuur", zegt Marie-Laure Vanwanseele van het Agentschap Natuur en Bos. Gisteravond waren de condities bijna ideaal. "De mensen daar waren aan het vloeken toen bleek dat het nét niet kon. Het voelt wel koud aan maar voor het ijs is het nog niet koud genoeg. Het ziet er niet goed uit", aldus Vanwanseele. Twee jaar geleden werd het concept van de natuurijspiste op de Beukensweide gelanceerd, maar de zachte winters zorgden ervoor dat er nog nooit geschaatst kon worden.

Niet dik genoeg
Ook in andere natuurgebeiden, zoals de Kalmthoutse Heide of Herkenrode, is de ijslaag lang nog niet dik genoeg. Boswachters hebben ook nog geen waaghalzen gespot, en dat is maar goed ook want nu al schaatsen, is gevaarlijk. "In het geval van de Bleukensweide kan het trouwens elke kans op een piste verpesten. Als er nu iemand doorzakt, dan is alle hoop op schaatsen weg", waarschuwt Vanwanseele.

Schaatsmarathon
Onze Noorderburen hebben meer geluk. Daar wordt deze avond zelfs een eerste schaatsmarathon georganiseerd in het Nederlandse Haaksbergen. De ijsclub in het Overijsselse dorpje kreeg deze ochtend van de Nederlandse schaatsbond KNSB de voorkeur op het dorp Noordlaren. Beide ijsbanen hadden de vereiste dikte van minimaal 3 centimeter, maar de betere weersvoorspellingen voor Haaksbergen gaven de doorslag.

IJsvereniging Haaksbergen had de primeur voor het laatst in de winter van 2009-2010. Daarna was ijsvereniging De Hondsrug uit Noordlaren de concurrentie driemaal op rij (2010-2013) te snel af. Sindsdien werd geen marathon op natuurijs meer gereden.