Laat dieren niet in de kou staan: enkele tips

De stevige winterprik die over ons land trekt betekent ook voor heel wat dieren problemen. Denk maar aan de weidedieren die dag en nacht in de vrieskou staan. Minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) stuurt zelfs extra controleurs op pad en vraagt ook de lokale politie een oogje in het zeil te houden voor dierenverwaarlozing. Maar wat kan je zelf doen? Brigitte Borgmans, woordvoerder Departement Leefmilieu, Natuur en Energie, geeft enkele tips.

Eerst en vooral is het belangrijk dat de dieren kunnen schuilen op een droge plaats. Een hok, liefst wat geïsoleerd met stro of een deken is al voldoende. Dat geldt zowel voor weidedieren als voor honden en katten. Zeker die laatste moeten altijd binnen kunnen.

Voor dieren in de wei is het vooral belangrijk dat er vers water is. Geen evidentie als het constant vriest. Ververs het daarom geregeld. Voorzie ook voldoende voedsel, want in koude temperaturen verbruiken dieren meer energie.

Wees ook niet té voorzichtig. Bij paarden kan een fijn ijslaagje op hun vacht het ergste doen vermoeden, terwijl het net voor een isolatielaagje zorgt. Weidedieren kan je beter dus gewoon laten, zolang ze kunnen schuilen en eten en drinken hebben, zullen ze de winterkou doorkomen.

Vermijd dat zwakkere, oudere en heel kleine dieren buiten moeten staan. Zij zijn het kwetsbaarst en kunnen niet goed tegen de kou.