'Horrornanny' krijgt 1 jaar effectief

Een 34-jarige Amerikaanse nanny is door de Brugse strafrechter veroordeeld tot een gevangenisstraf van vier jaar, waarvan één jaar effectief. Aubrey A. brak in Knokke opzettelijk de polsen van een tweeling. Bij verstek werd ze eerder tot vier jaar effectieve celstraf veroordeeld.

De Amerikaanse zorgde in de zomer van 2011 voor de tweeling van een koppel Luxemburgers. Tijdens hun vakantie in Knokke belandden de twee baby's met gebroken polsen in het ziekenhuis. Hun nanny vertrok korte tijd later terug naar de Verenigde Staten. Uiteindelijk werd ze in 2013 door de Brugse correctionele rechtbank bij verstek tot vier jaar effectieve celstraf veroordeeld. In de Amerikaanse staat Utah zou ze ondertussen ook veroordeeld zijn voor onopzettelijke kindermishandeling.

Aubrey A. ging akkoord met haar uitlevering aan België en zit daarom sinds begin juli in de gevangenis van Brugge. Ze tekende verzet aan tegen haar veroordeling, waardoor de zaak opnieuw behandeld moest worden. Volgens een tegenexpert bood het onderzoek geen zekerheid over de oorzaak van de breuken. Op basis van twijfel vroeg de verdediging daarom voor de feiten op één van de slachtoffertjes de vrijspraak.

De rechter oordeelde dat de feiten wel degelijk bewezen waren, maar gaf de beklaagde wel strafvermindering. Het openbaar ministerie vroeg de onmiddellijke aanhouding van Aubrey A. en werd hierin gevolgd door de rechter. Dat betekent dat de nanny wellicht het jaar effectieve celstraf volledig zal moeten uitzitten.