Crelan slachtoffer van megafraude

De bank Crelan is slachtoffer geworden van "belangrijke fraude", met een schade die kan oplopen tot maximaal 70 miljoen euro. Dat heeft de bank dinsdag zelf bekendgemaakt. "Er zijn geen klanten geïmpacteerd", benadrukt het bedrijf. De fraude werd vanuit het buitenland georganiseerd.

De feiten kwamen aan het licht bij interne controles. De bank heeft bijkomende, uitzonderlijke maatregelen genomen om de interne veiligheidsprocedures te versterken. Parket en toezichthouders zijn op de hoogte. "Crelan verleent haar volledige medewerking aan het gerecht dat dit fraudegeval onderzoekt."

Verdere informatie wil het bedrijf in het belang van het onderzoek niet geven. Wel wordt benadrukt dat Crelan een eigen vermogen heeft van 1,1 miljard euro "en dit schadegeval kan dragen zonder gevolgen voor de klanten en coöperanten". De onderliggende rentabiliteit van de bank blijft intact.

"Fraudeurs steeds inventiever"

Bij Febelfin, de federatie voor de Belgische financiële sector, benadrukt men dat fraudebestrijding een topprioriteit is. “Er worden dagelijks heel veel inspanningen geleverd om de fraude te bestrijden,” zegt woordvoerster Isabel Marchand. “De banken investeren enorm veel middelen om dat mogelijk te maken. Als sector zijn we er ons ook van bewust dat de fraudeurs steeds inventiever worden.”

Via internet toegang van buitenaf

“Je zou kunnen zeggen dat er door digitaal bankieren bijkomende toegang tot de bank is gecreëerd.” Dat zegt financieel expert Paul D’Hoore. “Vroeger moest je in een bank aanwezig zijn om geld van de bank te bemachtigen – een overval plegen, of een belangrijke functie hebben en dan ongemerkt met het geld ervandoor gaan. Via internet heb je toegang van buitenaf. Technologie zou in staat moeten zijn om dat tegen te houden, maar blijkbaar is dat toch niet helemaal het geval.” Crelan is een coöperatieve bank, maar het bedrijf gaf wel al aan dat het spaargeld en het geld van de coöperateur veilig zijn. “Als er toch een gevolg zou zijn, zal het bij de vergoeding voor die coöperateur zijn,” aldus D’Hoore. Als er bij een normaal bedrijf geen winst wordt gemaakt, wordt het dividend aan de aandeelhouders geschrapt. Ik kan me voorstellen dat de vergoeding hier ook lager zal liggen.”