Minder criminaliteit door meer terreur

De politie in ons land heeft nog nooit minder criminele feiten geregistreerd. In het eerste kwartaal van vorig jaar was er een daling van ruim 12 procent, schrijft De Tijd dinsdag. De cijfers worden bevestigd door Binnenlandse Zaken. Opmerkelijk: de verhoogde terreur speelt een cruciale rol in de verklaring.

Concreet telden de politiediensten over heel België 216.878 criminele feiten in het eerste trimester, gaande van fietsdiefstallen tot gewapende overvallen. Nooit eerder was dat cijfer zo laag, aldus de krant. Vooral de daling in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder is opmerkelijk. Toen registreerde de politie nog 247.895 feiten. Het kabinet van de minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) bevestigt de cijfers. De federale politie wil geen extra toelichting geven omdat de statistieken binnenkort officieel worden vrijgegeven. 

Volgens hoogleraar criminologie Brice De Ruyver daalt de criminaliteit in heel West-Europa. Hij ziet meerdere verklaringen, maar vooral de verhoogde terreurdreiging speelt een rol. Zo ligt de focus van agenten op andere feiten en worden er dus ook minder kleine misdrijven geregistreerd. Bovendien zijn er meer agenten en militairen op straat, want voor een afschrikkingseffect kan zorgen.