Project tegen radicalisering op de wip

Het Brusselse gewest moet opnieuw beginnen met het deradicaliseringsprogramma dat gestart was. Twee weken geleden werd er 275.000 euro vrijgemaakt voor zo’n project, maar de bezieler ervan haakte af. Hij kreeg bedreigingen en ook het politieke gekibbel werd hem te veel. Ook de twee islamologen die erbij betrokken waren, stappen op. Zij moesten begrippen uit de koran in animatiefilmpjes op een moderne manier uitleggen.

Het project was gestart door regisseur Ismaël Saidi, hij wou een pedagogisch videoproject leiden. Maar het project kreeg van meet af aan kritiek. Volgens critici was er te weinig transparantie over en het geruzie dat daarna ontstond deed Saidi afhaken. De Brusselse minister-president Rudy Vervoort probeerde het project nog te redden, door te stellen dat de subsidie was toegekend aan de vzw AviScène en niet aan de regisseur zelf.

 

Maar nu krijgt het project de doodsteek, want ook de twee ontwerpers kappen ermee. Michael Pivot en Rachid Benzine, beiden islamoloog, zeggen in een open brief in de krant La Libre Belgique dat er te veel aanvallen komen op het project. “Zowel uit moslimhoek als uit extreemrechtse hoek.” Minister-president Vervoort wil het project voorlopig niet afschrijven en zoekt een oplossing.