N-VA wil verkoop van sigaretten onder 18 verbieden

De N-VA wil de verkoop van sigaretten en tabak aan jongeren onder achttien jaar verbieden. Het dient daarom een wetsvoorstel in. Nu ligt de leeftijdsgrens op zestien jaar. De partij wil snel werk maken van zo’n verbod, om te vermijden dat een steeds grotere groep aan het roken gaat. Volgens de partij experimenteert een op drie zestienjarigen met roken.

Het voorstel van N-VA komt er op een moment dat er wel meer stemmen opgaan voor zo’n leeftijdsverhoging. In oktober deed de Hoge Gezondheidsraad eenzelfde oproep en opmerkelijk: ook de tabaksfederaties deden dat begin dit jaar. "De Belgische tabaksfederaties beseffen dat het product dat zij op de markt brengen een bepaalde verantwoordelijkheid met zich meebrengt en willen deze niet uit de weg gaan,” klonk het toen. 

"Verbod haalt niets uit

Dat een verbod niet zal werken is ook een bedenking die de Stichting tegen Kanker zich maakt. Volgens de organisatie is zo’n verbod alleen niet voldoende. Reclame op tabak moet in eerste instantie verdwijnen en de prijs van een pakje verdubbelen, aldus Stichting tegen Kanker.

De Block wil afwachten

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block wil nog geen grote uitspraken doen over het voorstel van N-VA. Ze wil eerst bekijken welk effect een verhoging van de leeftijdsgrens in het buitenland had.

Een verbod lijkt ook in de praktijk moeilijk haalbaar. Dat bleek nog twee jaar geleden uit een reportage van VTM NIEUWS, toen zelfs een verbod op zestien jaar makkelijk aan de laars werd gelapt. Twee vijftienjarige meisjes kochten zonder problemen sigaretten in cafés en verschillende winkels.