Eerste winterprik: strooien en autopech

De winter is nu echt ingezet en dat betekent voor de strooidiensten weer veel nachtwerk. Zij reden dan ook massaal uit afgelopen nacht en met resultaat. De meeste wegen zijn goed berijdbaar, al heeft dat ook met het droge weer te maken. "Deze weersomstandigheden zijn voor ons een stuk beter dan afgelopen dagen, toen het vaak nog veel regende en het zout wegspoelde", zegt Eveline Vandecaetsbeek van het Agentschap Wegen en Verkeer.

Alles samen werd er door Wegen en Verkeer zo'n 600 ton zout gestrooid in Vlaanderen. Niet uitzonderlijk, ondanks temperaturen tot -8° C. "Voorlopig moeten we dus niet extra bijstrooien", aldus Vandecaetsbeek. "Toch blijven we standby, om toch nog uit te rukken als er gladde plekken zouden zijn."

Fors meer autopech

En de eerste stevige winterprik zorgde ook voor meer autopech. Pechverlener Touring heeft maandag al dubbel zoveel oproepen gekregen als op een "gewone" maandagochtend. "Tegen het eind van de dag zullen we aan ongeveer 4.000 tussenkomsten zitten. Dat was voorspelbaar, aangezien veel voertuigen het hele weekend hebben stilgestaan, waardoor vooral de batterij niet werd opgeladen", klinkt het. De alarmcentrale van VAB noteerde omstreeks 8 uur drie keer meer oproepen dan anders, om 7 uur waren er dat zelfs meer dan vier keer zoveel.

"In een aantal streken is de temperatuur ver onder 0 gegaan, zelfs tot -15 graden in Namen en andere Waalse provincies. Auto's waarvan de batterij al niet meer zo jong was, kregen daardoor de genadeslag. Maar er zijn ook problemen met de banden: bij zomerbanden verhardt het rubber fel bij zo'n koude en dus is de kans op klapbanden groter, vooral wanneer de banden al afgesleten waren. Als derde in het rijtje is er de bevroren handrem. Bij vorst samen met vochtig weer kan men beter de auto in een versnelling zetten in plaats van de handrem te gebruiken", zegt Touring.

Code oranje in Frankrijk

In Frankrijk slaat het winterweer nog harder toe. Voor dertien departementen geldt code oranje. Bij die code krijgen mensen de raad om thuis te blijven als ze niet per se weg moeten. Wie niet in Frankrijk moet zijn, mijdt het land dus beter.