Turteltaks kost kmo's 1.300 euro per jaar

De elektriciteitsfactuur van kmo's stijgt in een jaar met 1.900 euro, waarvan 1.300 euro door de Turteltaks. Dat blijkt uit een studie van energieregulator VREG waarover De Morgen vandaag bericht. "De bijdrage van een kmo wordt verhoogd van 3 euro per jaar naar 1.300 euro per jaar", schrijft de VREG. "Verwerpelijk", reageert ondernemersorganisatie Unizo in de krant.

Vanaf 1 maart betaalt een Vlaams gezin 100 euro extra per jaar door de Turteltaks. Dat is een Vlaamse heffing op elektriciteit, vernoemd naar energieminister Annemie Turtelboom (Open Vld), die de historische schuldenberg van de groenestroomcertificaten moet wegwerken. De heffing veroorzaakte al heel wat commotie omdat ze vooral kleine verbruikers, en dus gewone gezinnen en alleenstaanden, treft. Maar blijkbaar worden ook kleine ondernemingen zwaar getroffen.

Ook oppositiepartij Groen reageert kritisch. "Een liberale minister laat ondernemers in de steek", zegt voorzitter Meyrem Almaci in de krant. PVDA-voorzitter Peter Mertens noemt de Turteltaks 'onwettig' en plant een proces.

Rutten blijft ministers steunen

Terwijl Open VLD door de Turteltaks weer in het oog van de storm komt te staan, hield de partij net vandaag haar nieuwjaarsreceptie. Voorzitster Gwendolyn Rutten haalde uit naar Bart De Wever en riep de regering op zich bezig te houden met de economie en niet met communautair gestook. Daarnaast sprak ze haar steun uit voor de ministers van de partij. "Zelfs als we er voor geen millimeter schuld aan hebben, kuisen wij de puinhoop op," klonk het.