Steeds meer camera's op werkvloer

Steeds meer bedrijven plaatsen camera’s op de werkvloer, blijkt uit cijfers van de Privacycommissie die VTM NIEUWS kon inkijken. In 2010 lieten 965 bedrijven camera’s plaatsen, in 2015 waren dat er al 1275. Dat is het hoogste cijfer ooit. Opmerkelijk: de camera’s worden niet alleen gebruikt om zeker te zijn dat niks gestolen wordt, maar ook om na te gaan of het personeel niet te veel op hun smartphone bezig is.

In 2010 lieten 965 bedrijven camera's plaatsen, vorig jaar waren dat er al 1275. Dat is het hoogste cijfer ooit.

"Zomaar camera's plaatsen kan niet"

“Het is erg belangrijk dat mensen weten dat die camera’s er hangen", zegt Bart Tommelein, staatssecretaris voor Sociale Fraudebestrijding (Open VLD). "Ook het doel waarom je camera’s plaatst moet heel duidelijk zijn. Dat geldt voor de privé, maar ook voor de overheid.”

Mag je controleren of werknemers een smartphone gebruiken tijdens het werken? “Het is logisch dat als je gaat werken er afspraken gemaakt worden op de werkvloer. Voortdurend bezig zijn met je smartphone en op sociale media zitten, kan niet. Het is een controlemiddel, maar mensen moeten weten dat ze er hangen en waarvoor ze dienen.”