Prijzen aan pomp nog goedkoper?

Het einde van de sancties tegen Iran kan op korte termijn de olieprijzen verder doen zakken. Iran wil snel weer olie gaan uitvoeren. Dat betekent dat ook de prijzen voor stookolie, benzine en diesel bij ons nog goedkoper kunnen worden.

De topmensen van grote olieconcerns zoals Shell en Total zijn nu al in Teheran om daar afspraken over te maken. De internationale olieprijzen waren het voorbije anderhalf jaar al ingestort. Met de Iraanse olie erbij op de markt, ziet het ernaar uit dat benzine en diesel straks nog goedkoper kunnen worden. Iran zou zo'n 600.000 vaten per dag kunnen uitvoeren.

Van 104 naar onder de 10 euro per vat?
De olieprijzen waren de laatste tijd al in vrije val. De prijs voor een olievat daalde het afgelopen anderhalf jaar van 104 naar slechts 26 euro per vat. Met de Iraanse olie erbij zou die prijs zelfs onder de 10 euro kunnen duiken.

"Beperkt voelen"
Toch mogen we niet te vroeg victorie kraaien. "De ruwe olieprijs is slechts een deel van de prijs. Voor brandstof van auto's houdt de regering een stuk van de daling voor zich", zegt financiëel expert Paul D'Hoore, "We gaan het wel voelen maar in beperkte mate."