Vreemdelingenzaken werkt weekend door

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) heeft zaterdagochtend een bezoek gebracht aan de weekendploeg van de Dienst Vreemdelingenzaken. Hij bedankte de aanwezige personeelsleden voor de flexibiliteit die ze aan de dag leggen in deze vluchtelingencrisis.

Sinds september wordt bij de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) op vrijwillige basis een zaterdagdienst gepresteerd. Het personeel wordt op een normale wijze uitbetaald voor de gepresteerde uren, maar krijgt er geen recuperatiedagen voor in de plaats aangezien het net de bedoeling is om de capaciteit van de dienst uit te breiden. Met de uitzonderlijke maatregel hoopt de dienst de vluchtelingencrisis het hoofd te kunnen bieden en een verwerking te kunnen garanderen van de vele dossiers.

Elke zaterdag worden 100 à 110 extra dossiers behandeld, per maand gaat het zo om 400 à 500 dossiers extra. De aanvullende weekenddienst wordt voortgezet zolang nodig. Sinds het begin van de winter werd een daling van het aantal dossiers vastgesteld, maar een einde van de toestroom is nog niet onmiddellijk in zicht.