“Geef alle Belgen jodiumpillen”

Alle Belgen zouden jodiumpillen in huis moeten hebben. De pillen beschermen tegen schildklierkanker als er een nucleair ongeval in ons land zou zijn. Nu worden die pillen alleen maar verdeeld aan mensen die binnen 20 kilometer van een kerncentrale wonen.

Het advies komt van de wetenschappelijke raad van het Fanc, het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle. Ofwel zouden gezinnen de pillen thuis krijgen ofwel zouden ze via apotheken snel verdeeld kunnen worden in geval van een incident.

In hetzelfde rapport is te lezen dat in het geval van een kernongeval iedereen die in een straal van twintig kilometer van de centrale woont zijn ramen en deuren gesloten moet houden. Momenteel is die veiligheidszone tien kilometer rond de kernreactor.

Afgelopen jaar zijn er heel wat problemen geweest met de Belgische kerncentrales: op verschillende plaatsen waren er technische storingen of werden er scheurtjes ontdekt. Toch hebben de adviezen daar niets mee te maken. De regels in België waren al minder streng dan in andere landen. Ons land maakt nu dus een inhaalbeweging.