Wateroverlast treft verschillende Vlaamse gemeenten

Verschillende gemeenten in Vlaanderen worden deze namiddag getroffen door zware wateroverlast. Onder meer in Buggenhout en Londerzeel is het gemeentelijk rampenplan afgekondigd. Ook in Antwerpen en Mechelen is de brandweer al naar tientallen plaatsen moeten uitrukken vanwege wateroverlast. Dat komt door de zware regenval en de smeltende sneeuw. De Vlaamse Milieumaatschappij meldt dat het alarmpeil is overschreden op vier plaatsen in Vlaanderen.

Oost-Vlaanderen

In de Oost-Vlaamse gemeente Buggenhout is fase 1 van het rampenplan afgekondigd. De regenval heeft er in heel wat straten voor wateroverlast en ondergelopen straten gezorgd. Dat bevestigt burgemeester Tom Van Herreweghe aan VTM NIEUWS. "We kampen op een twintigtal plaatsen met wateroverlast en moeten meerdere straten afsluiten. Om dat gecoördineerd te laten gebeuren, is de eerste fase van het rampenplan afgekondigd", legt Van Herreweghe uit. De situatie wordt nu opgevolgd, voorlopig moeten er geen mensen geëvacueerd worden. "Het is nog steeds stevig aan het regenen, we moeten dus afwachten."

Nog in Oost-Vlaanderen wordt er nog wateroverlast gemeld in onder meer Aalst, Erpe-Mere, Melsele, Temse en Berlare. Het gaat vooral over straten die blank staan. Politie en brandweer zijn ter plaatse. Ook in Sint-Gillis-Waas en Beveren is telkens een vijftal straten afgesloten voor het verkeer. In Lebbeke is de gemeentelijke fase van het nood- en interventieplan in werking gesteld, meldt burgemeester François Saeys. Door wateroverlast is een tiental straten volledig of gedeeltelijk afgesloten.

Nog in Oost-Vlaanderen hebben de Moervaart en de Durme het alarmpeil bereikt. Vrijdagavond liepen al de eerste weilanden onder water in Daknam op linkeroever, de overkant van Daknam-Dorp, zo meldde Waterwegbeheerder Waterwegen en Zeekanaal.

Vlaams-Brabant

Ook in Vlaams-Brabant kampen verschillende gemeenten met wateroverlast. Volgens Alain Habils, woordvoerder van de brandweerzone West-Brabant, zijn de problemen verspreid over de gemeenten Asse, Londerzeel, Dilbeek, Merchtem, Grimbergen, Londerzeel en Kapelle-op-den-Bos.

In Merchtem was er vandaag dus ook veel wateroverlast. Maar volgens de burgemeester is de situatie voorlopig stabiel. Volgens weersvoorspellingen kan er wel nog 5 tot 10 liter water bij komen. Daarom blijven de hulpdiensten de hele nacht stand-by. Momenteel worden er overal zandzakjes verdeeld./p>

Het gemeentebestuur van Grimbergen bevestigt in een mededeling dat inwoners in de omgeving van de Maalbeek kampen met wateroverlast. Ook in Londerzeel staan verschillende straten onder water zonder dat er evenwel onmiddellijk huizen bedreigd zijn. Daar werd het gemeentelijk rampenplan afgekondigd. De Londerzeelse burgemeester Nadia Sminate riep ook de veiligheidscel van de gemeente bijeen.

Antwerpen

Tenslotte is de brandweer ook in de provincie Antwerpen druk in de weer vanwege wateroverlast. in de steden Antwerpen en Mechelen zijn de brandweerdiensten al tientallen keren moeten uitrukken voor ondergelopen straten en kelders. In Antwerpen heeft de politie al verschillende straten afgesloten, waaronder de Boomsesteenweg en een afrit van de A12. Ook onder meer in Duffel, Kontich, Breendonk en Zemst is er sprake van zware wateroverlast.

Op het spoor is het vooral de provincie Antwerpen die zwaar getroffen is. Op de lijn Antwerpen-Brussel staat er vooral in Duffel erg veel water. Daardoor kan het treinverkeer er maar over twee van de vier sporen. "Er zijn al negen treinen afgeschaft en bij de treinen die rijden kunnen de vertragingen oplopen tot bijna een uur", zegt spoorbeheerder Infrabel. "Het water moet weggepompt worden en dan moet de stabiliteit gecontroleerd worden. Daarom zal er zeker tot zondagavond geen treinverkeer mogelijk zijn op die twee sporen."

Civiele Bescherming levert zandzakjes

De Civiele bescherming schiet op verschillende plaatsen te hulp en levert onder meer zandzakjes in Mechelen, Kontich, Aartselaar en Buggenhout. Verder is ook de rupelstreek zwaar getroffen door de wateroverlast.