Irakezen smokkelden 22 illegalen in truck

De Brugse onderzoeksrechter heeft vijf Irakezen aangehouden op verdenking van mensensmokkel. Dat meldt het parket van West-Vlaanderen afdeling Brugge vrijdag op een persconferentie. De verdachten verstopten maar liefst 22 illegalen in een koeltransport op de snelwegparking van Jabbeke.

De West-Vlaamse parkings langs de E40 vormen al jaren een vast werkterrein voor dergelijke smokkelbendes. Daarom hielden politie en parket in de nacht van woensdag 13 op donderdag 14 januari opnieuw een gecoördineerde actie. "Het viel onmiddellijk op dat het ontzettend druk was op de parkings. In Jabbeke werden in totaal 61 personen aangetroffen, en dan heb ik het niet over vrachtwagenchauffeurs", aldus Frank Demeester, magistraat mensensmokkel.

De politie kreeg ook vijf Irakese mensensmokkelaars in de gaten. Ze verstopten 22 vluchtelingen in een koeltransport. Het ging om 16 Irakezen en mensen uit Syrië, Iran en Vietnam.

"Enorm gevaarlijk"
Het parket benadrukt dat het smokkelen via koeltransporten enorm gevaarlijk is voor de slachtoffers. Op 17 november 2015 werden in Zeebrugge nog 16 illegalen ternauwernood gered uit een koeltransport. De slachtoffers hadden al geprobeerd om zichzelf te bevrijden omdat ze in ademnood raakten.

De vijf Irakese mensensmokkelaars zijn donderdagavond aangehouden door de onderzoeksrechter. Dinsdag beslist de raadkamer in Brugge over hun verdere aanhouding.