"Drones te vaak in omgeving vliegtuig"

De laatste vijf jaar hebben piloten vier keer gemeld dat er zich drones in het luchtruim bevonden in de omgeving van hun vliegtuig. Dat gebeurde de eerste keer in september 2014 en nadien nog driemaal in 2015. Dat blijkt uit een parlementaire vraag van N-VA-Kamerlid Bert Wollants aan minister van Mobiliteit Jacqueline Galant.

De meldingen gebeurden telkens op afstand van de luchthavens van Zaventem, Deurne, Oostende en Luik. Dat betekent ook dat deze drones zich vrij hoog in het luchtruim waagden. Dit bevestigt voor Wollants de nood aan het reeds aangekondigde Koninklijk Besluit. "Zorg voor duidelijke regels die drones kansen geven en dit soort incidenten vermijden. Het gebrek aan aangepaste regels zorgt voor onduidelijkheid, daar moeten we vanaf", besluit Wollants.

Die regelgeving zit er echter aan te komen. Daarin wordt een onderscheid gemaakt tussen professioneel en privégebruik. Voor privégebruik mag je tot 30 meter hoog vliegen, zonder licentie. Professioneel gebruik mag na een medisch, theoretisch en praktisch examen. De vlieghoogte wordt dan beperkt tot 90 meter. Daarnaast wordt elke nieuwe drone ingeschreven en gekeurd.