Dossier Terreur in Parijs

"Abdeslam zocht contact met advocaat"

Salah Abdeslam zou contact gezocht hebben met advocaat Sven Mary, zo vernam Belga uit goede bron. Meester Sven Mary zelf geeft geen enkele commentaar. Abdeslam geldt sinds de aanslagen van Parijs als een van de meestgezochte terroristen ter wereld. 

Twee contacten

Volgens Belga is er sprake van twee contacten, die weliswaar al enkele weken geleden plaatsvonden en zich sindsdien niet meer herhaalden. De contacten werden gelegd door mensen die zich voorstelden als kennissen van Salah Abdeslam. Ze zouden Mary gevraagd hebben of de advocaat bereid zou zijn Salah Abdeslam te verdedigen, waarop die zich bereid zou verklaard hebben minstens te luisteren.

De contacten hielden op toen verschillende verdachten in het onderzoek gearresteerd werden en hebben zich sindsdien niet herhaald. Of de personen die Sven Mary contacteerden zich bij de aangehouden verdachten bevinden, is niet duidelijk. Evenmin is bekend of het initiatief voor de contactname uitging van Salah Abdeslam zelf.

Twee maand voortvluchtig

Salah Abdeslam is voortvluchtig sinds twee vrienden, Hamza Attou en Mohamed Amri, hem in de nacht van 13 op 14 november in Parijs gingen halen. Daar had Abdeslam deelgenomen aan de aanslagen die 132 doden eisten. Volgens de politie zette hij drie zelfmoordterroristen, waaronder Bilal Hadfi, af aan het Stade de France. Zijn broer, Brahim Abdeslam, kwam ook bij de aanslagen om, mogelijk door een probleem met de explosievengordel die hij droeg.

Voor de aanslagen was Salah Abdeslam ook betrokken bij de huur van hotelkamers, een appartement en verschillende wagens die door de terroristen gebruikt werden. Vermoed wordt dat het de bedoeling was dat ook Salah Abdeslam zichzelf zou opblazen, in het achttiende arrondissement, maar dat hij na de dood van zijn broer teruggekrabbeld is.

Na zijn terugkeer uit Parijs kreeg Salah Abdeslam naar alle waarschijnlijkheid hulp van verschillende personen in Brussel, van wie minstens een aantal intussen opgepakt zijn. Maar zelf bleef de man tot nog toe uit de klauwen van het gerecht. Dat hij nu contact zou gezocht hebben met een advocaat, kan erop wijzen dat hij die vlucht beu is en eraan denkt zichzelf aan te geven. Het valt nog af te wachten of het ook zover komt. Meester Sven Mary wenst in ieder geval geen enkele commentaar te geven.

Geen commentaar
Het federaal parket geeft geen enkele commentaar op het bericht dat Salah Abdeslam contact zou gezocht hebben met strafpleiter Sven Mary. "Dit is voorlopig niet meer dan een gerucht waarop we niet gaan reageren", klinkt het. Ook meester Sven Mary onthoudt zich van commentaar

Is Abdeslam onderduiken moe?
Mogelijk betekent het contact van Salah Abdeslam met Mary dat hij het onderduiken moe is en klaar is om zich over te geven aan het gerecht. Dat zegt VTM NIEUWS-journalist Katrien Saelens Zijn familie riep Salah eerder al op zich aan te geven. Bovendien zou de meest gezocht terrorist van België nergens welkom zijn – ook niet in Syrië, omdat hij zijn eigen aanslag niet uitgevoerd zou hebben.