Artsen waarschuwen voor 'digibesitas'

De Vlaming spendeert zoveel tijd aan zijn tv, smartphone, laptop of tablet dat specialisten beginnen waarschuwen voor een nieuw fenomeen: 'digibesitas'. Uit onderzoek van de UGent bij meer dan 2.000 Belgen blijkt dat de uren dat we erop zitten explosief toenemen. Mensen hebben dan ook alsmaar meer schermen in huis en heel wat mensen checken constant hun smartphone.

Volgens de onderzoekers van UGent en iMinds botsen we stilaan op de grenzen van ons vermogen om informatie te verwerken. Vooral de 'millennials' of digital natives, mensen die in een digitale omgeving zijn opgegroeid, zouden hiervoor kwetsbaar zijn, omdat zij zich de jongste jaren erg tijdrovende gewoonten eigen hebben gemaakt.

Opvallende resultaten
In de nieuwe digiMeter van iMinds werden 2.181 Vlamingen bevraagd over hun bezit en gebruik van media en ICT. Daarin zijn enkele opvallende resultaten te zien. Zo wordt de smartphone steeds belangrijker voor de Vlaming. Meer dan een op de drie smartphonebezitters zegt zijn toestel dagelijks minstens drie uur te gebruiken.

Facebook
Facebook is veruit het meest populaire sociaal netwerk. 44 procent spendeert meer dan een uur per dag op Facebook. Ondanks het feit dat Twitter een belangrijke nieuwsbron is geworden, blijft het gebruik on de schaduw van Facebook staan. Het delen van foto's op Instagram is voornamelijk populair bij jongeren.

Multitasken
97 procent van de Vlamingen beschikt over een televisietoestel, maar de klassieke beeldbuis en desktop moeten steeds vaker plaats ruimen voor flatscreen TV en smart TV. 70 procent van de Vlamingen gebruikt internet op het ene scherm, terwijl ze ondertussen naar tv kijken.

Grafieken: iMinds