De Kroongetuigen: zaak-Decommere

In 'De Kroongetuigen' reconstrueert journalist Jeroen Wils vanavond de zaak-Decommere, over een gepensioneerde man die twee van zijn partners vermoordde, uit jaloezie. Aan de hand van getuigenissen van de speurders en nabestaanden vertelt hij het verhaal.

Op vrijdag 29 januari 1993 om 7.30 uur ‘s ochtends krijgt de Rijkswacht van Nieuwpoort telefoon van een huisarts. Die zegt dat één van zijn patiënten overleden is, de 43-jarige Annie Cloet. Wat de gerechtsdeskundigen in het huis aantreffen, staat nog altijd op hun netvlies gebrand: de vrouw ligt naakt in bad, haar beide polsen zijn overgesneden.

Het is haar echtgenoot, de gepensioneerde Jean-Pierre Decommere, die het lichaam heeft gevonden. Alles wijst op zelfmoord, maar dat gelooft de familie niet.

Tweede moord
Elf jaar later krijgt de politie Westkust een oproep voor een nieuw incident in het huis van Decommere. Opnieuw ligt er een lichaam van een vrouw in het appartement, zwaar toegetakeld. Het gaat om Annie Devos, de nieuwe partner van Decommere.

Deze keer bekent hij de moord. “Hij dacht dat zijn partner hem zou verlaten voor iemand anders en dat kon hij niet verkroppen", zegt gerechtspsychiater Hans Hellebuyck. "Vanuit de redenering: als ik u niet kan hebben, een ander ook niet. Dus moest ze eraan.”

De Kroongetuigen, vanavond om 21.40 uur bij VTM.