Dossier Terreur in Parijs

Abaaoud dook onder in Charleroi

De terroristen van Parijs beschikten ook over een safehouse in Charleroi. Dat bevestigt het federaal parket. Terrorist Abdelhamid Abaaoud zou in een appartement in de Rue du Fort de aanslagen hebben voorbereid en van daaruit naar Parijs zijn getrokken.

Het federaal parket maakte bekend dat het appartement in Charleroi gehuurd werd op 3 september 2015 voor een periode van één jaar onder de valse identiteit Maaroufi Ibrahim. Tijdens de huiszoeking op 9 december 2015 werden er matrassen aangetroffen, alsook de vingerafdrukken van zowel Hadfi Bilal als Abaaoud Abdelhamid. Er werden geen wapens of explosieven gevonden. Eerder raakte al bekend dat ze ook over een onderduikadres beschikten in Auvelais en in Schaarbeek.

Abaaoud opgepikt
Uit camerabeelden die de Franse tv-zender M6 kon bemachtigen, blijkt dat de broers Salah en Brahim Abdeslam op donderdagavond 12 november vanuit Molenbeek naar Charleroi vertrokken. Ze reden naar de Rue de la Garenne en bleven daar tien uur staan, tot ze om 16.00 uur vertrokken naar Parijs. Het lijkt erop dat de terroristen Abaaoud hebben opgepikt, al dan niet met de wapens die bij de aanslag gebruikt zouden worden, schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad. 

Buurt is verbaasd
In de Rue du Fort wist nog niet iedereen dat de terroristen een safehouse hadden in hun straat. Een buurtbewoonster reageert verrast als ze het nieuws hoort van VTM-journaliste Katrien Saelens. "Ik wist van niets. We hebben niets speciaals gezien. Ik praat geregeld met mijn naaste buren maar ook zij hebben nooit iets vreemd opgemerkt. Soms stellen we ons wel vragen als we een nieuw gezicht in de straat zien, maar dat is onlangs niet gebeurd", zegt ze.

"Logisch dat aanslag elders wordt voorbereid"
Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon reageerde geprikkeld op het nieuws van de safe houses. “Als Abaooud niet onder de radar was gebleven, was hij al lang gevonden. Het is logisch dat wanneer je een aanslag in een bepaald land beraamt, je die in een ander land voorbereidt.”

"Reconstructie van parcours terroristen"
De ontdekking van de drie safe houses is een belangrijke stap voorwaarts. “Op die manier hebben speurders het parcours van de terroristen kunnen reconstrueren”, zegt VTM NIEUWS-journaliste Katrien Saelens. “De avond voor de aanslagen waren niet enkel de broers Abdeslam, maar ook Bilal Hadfi en Abdelhamid Abaaoud in België.” “De drie safe houses werden gehuurd onder valse naam. De huur en de huurwaarborg werd cash betaald om zo anoniem mogelijk te blijven. Maar dat is niet helemaal gelukt, want de Seat Leon werd opgemerkt op verschillende plaatsen.”