Dossier Terreurdreiging

Speciale eenheden praten voor het eerst over Verviers

Vrijdag is het een jaar geleden dat de terreurcel in Verviers werd opgerold. Vanavond blikt VTM NIEUWS-magazine FAROEK terug op die politie-inval. Drie hoofdrolspelers van de speciale eenheden en het federaal parket vertellen over de grootste anti-terreuroperatie van de laatste jaren in ons land.

“In december 2014 kregen we informatie dat er een terroristische cel actief zou zijn, mensen die hier een aanslag wilden plegen”, zegt federaal procureur Frederic Van Leeuw. “De basisinformatie was dat er een aantal verdachten in Syrië waren geweest en dat ze teruggekeerd waren om een aanslag te plegen”, bevestigt Roland Pacolet, directeur van de speciale eenheden van de federale politie. “Vanaf dan zijn we begonnen met die verdachten te observeren.”

Charlie Hebdo
Het huis in Verviers komt begin januari 2015 in beeld, enkele dagen voor de aanslagen op de redactie van Charlie Hebdo in Parijs. “Voor ons was het toen duidelijk dat we ons konden verwachten aan het ergste”, zegt de adjunct-directeur van de speciale eenheden. “We hadden hier te maken met mensen die wellicht bereid zouden zijn om te sterven voor hun zaak.”

Vuurgevecht
Op 15 januari 2015, om kwart voor zes ’s avonds, wordt beslist om op verschillende plaatsen tegelijkertijd binnen te vallen. In Verviers mondt de inval uit in een vuurgevecht met de drie aanwezigen. “Het vuurgevecht in Verviers heeft vier of vijf minuten geduurd”, blikt Roland Pacolet terug. “Maar ik kan u garanderen, het waren vijf lange minuten.” Bij de inval in Verviers raakte geen enkele politieman gewond. Twee van de drie vermoedelijke terroristen werden gedood, een derde kon worden aangehouden.

‘Antiterreuroperatie in Verviers’, vanavond om 22.45 uur in FAROEK