Dossier Vluchtelingencrisis

Eerste asielzoekers komen aan in Lommel

In het nieuwe opvangcentrum voor asielzoekers Parelstrand in Lommel zijn vandaag de eerste vluchtelingen gearriveerd. Het gaat om een groep van zo'n 50 mensen. Het is de bedoeling om voortaan iedere dag een 50-tal nieuwe asielzoekers in Lommel onder te brengen, tot de maximale capaciteit van 945 is bereikt. Daarmee wordt het Parelstrand het grootste opvangcentrum van het land.

In de voorbije dagen werd er keihard gewerkt om het recreatiedomein Parelstrand in orde te brengen voor de komst van de asielzoekers. Vooral het plaatsen van de hekken, die de chalets en stacaravans van het opvangcentrum moeten scheiden van de accommodatie van de andere gasten, had heel wat voeten in de aarde. Na een laatste rondgang maandagvoormiddag, zetten burgemeester Peter Vanvelthoven en exploitant Fedasil het licht op groen.

"We zijn er klaar voor", aldus de burgemeester. "Een aantal kleinere probleempjes moeten nog uitgeklaard worden, zoals het vervoer van de kinderen naar de scholen. Ook qua veiligheid zit het wel goed. De politie zal extra patrouilleren en we volgen van dag tot dag alles op om de eventuele overlast voor omwonenden te beperken. De recente gebeurtenissen hebben de mensen van Lommel nog wat meer ongerust gemaakt. Ik begrijp dat ook. Maar we doen al het nodige om hen gerust te stellen."