België moet 700 miljoen terugeisen van multinationals

België moet zo’n 700 miljoen euro belastingvoordeel terugeisen van multinationals. De Belgische belastingregeling voor overwinst, die multinationals een belastingvoordeel opleverde, is door Europa onwettig verklaard.

Sinds 2005 bestaat er in ons land een regel dat bedrijven die deel uitmaken van een multinational geen belastingen moeten betalen op een deel van hun winst. Die zogenaamde overwinst (of excess profit) behalen ze net doordat ze deel uitmaken van die multinational en kan het gevolg zijn van bijvoorbeeld schaalvoordelen of klantennetwerken. In de praktijk ging het om 50 tot 90 procent van de totale winst waarop de bedrijven geen belastingen betaalden.

Onwettig

Maar die regeling is volgens de Europese Commissie onwettig. Het is verstorend voor de concurrentie, klinkt het. Het belastingvoordeel is daarbij ook een vorm van staatssteun en is in strijd met de Europese regels. Volgens de Commissie moet de moet de Belgische fiscus nu 700 miljoen euro belastingvoordeel terugeisen van 35 multinationals. Het zou vooral gaan om Europese multinationals.

Het is niet de eerste keer dan Europa zijn pijlen richt op multinationals. Eerder werden soortgelijke regelingen in Nederland en Luxemburg veroordeeld en er lopen ook onderzoeken naar regelingen in Ierland. Het gaat in deze gevallen om bedrijven zoals Apple, McDonalds en Starbucks.