"Ik heb incident als in Keulen voorspeld"

N-VA-voorzitter Bart De Wever zegt dat een groot incident als in Keulen op oudejaarsnacht het resultaat is van “het naïeve verwelkomingsbeleid van Angela Merkel.” Het was volgens De Wever wachten op een dergelijk incident.

“Ik denk dat men in Keulen de zure vruchten plukt van een heel naïef verwelkomingsbeleid”, zegt De Wever aan VTM NIEUWS. “Men heeft massaal vluchtelingen opgenomen. Het was voorspelbaar dat daar grote problemen van zouden komen. Het was wachten op een groot incident tot de stemming radicaal omslaat.”

"Weerslag voel je in heel Europa"

“Als je op de emoties van de mensen speelt, zoals Angela Merkel heeft gedaan, ga je die emoties ook tegenkomen als de boel omslaat”, gaat De Wever voort. “Dat is in Keulen gebeurd en de weerslag voel je in heel Europa, ook bij ons. Ik ben heel blij dat we met Theo Francken in de regering de toestroom naar ons land hebben kunnen beperken. Niet zoals Duitsland of Zweden.

De Wever verwijst ook naar zijn openingscollege bij de Universiteit Gent, bij het begin van dit academiejaar. “Ik heb voorspeld dat er grote problemen van zouden komen. Ook op het vlak van waarden en normen. Wij hebben de waarden van de verlichting: ongekende vrijheid, gendergelijkheid, vrijheid van religie, tolerantie tegenover homoseksualiteit.”

"Wachten op incident als in Keulen"

“Maar die mensen die nu naar ons komen, komen uit heel andere culturen. Daar komen onvermijdelijk problemen van. Het was wachten op een incident als in Keulen om dat pijnlijk duidelijk te maken. En dat gebeurt nu ook.”

“Ik heb toen voorspeld dat, als er zoiets zou gebeuren, Europa zijn tolerantie zal verliezen. Dat is de zwaarste prijs die we daarvoor kunnen betalen, voor die naïeve politiek van Merkel. Maar ik kan alleen hopen dat het nu stopt. Nederland is voorzitter van Europa geworden en heeft gezegd dat het de prioriteit is om de vluchtelingenstroom te stoppen. Dus dat stemt me hoopvol.”

Het verslag van het openingscollege van Bart De Wever aan de UGent: