Dossier Terreurdreiging

Terreurniveau blijft voorlopig op 3

Het antiterreurorgaan OCAD heeft besloten het terreurniveau voor ons land op drie te houden. Dat is bevestigd aan VTM NIEUWS. Niveau drie is het op één na hoogste niveau en betekent dat er nog steeds een waarschijnlijke kans is op een terroristische aanslag. 

Het crisiscentrum van Binnenlandse Zaken neemt voorzorgs- en beschermingsmaatregelen op basis van de evaluatie van OCAD. Een woordvoerder van het centrum zegt dat de huidige maatregelen gewoon in stand blijven. Er blijven dus militairen in het straatbeeld opduiken. Het OCAD volgt de situatie samen met de inlichtingen- en veiligheidsdiensten constant op.

De beslissing van het OCAD is enigszins opvallend, want begin deze week ging het dreigingsniveau in de Brusselse politiekantoren opnieuw omlaag. Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon liet toen al verstaan dat hij graag wilde dat ook de rest van land weer naar niveau 2 kan.

Welke verschillende terreurniveaus zijn er?

  • "Niveau 1 of LAAG" indien blijkt dat de persoon, de groepering of de gebeurtenis die het voorwerp uitmaakt van de analyse, niet bedreigd is.
  • "Niveau 2 of GEMIDDELD" indien blijkt dat de dreiging tegen de persoon, de groepering of de gebeurtenis die het voorwerp uitmaakt van de analyse, weinig waarschijnlijk is.
  • "Niveau 3 of ERNSTIG" indien blijkt dat de dreiging tegen de persoon, de groepering of de gebeurtenis die het voorwerp uitmaakt van de analyse, mogelijk en waarschijnlijk is.
  • "Niveau 4 of ZEER ERNSTIG" indien blijkt dat de dreiging tegen de persoon, de groepering of de gebeurtenis die het voorwerp uitmaakt van de analyse, ernstig en zeer nabij is.