"Pas examenrooster aan ramadan aan"

Katholieke scholen die veel moslimleerlingen tellen, krijgen de raad om de zwaarste examens op maandag te zetten en alles zo veel mogelijk ’s ochtends te concentreren. Dat schrijft Het Nieuwsblad. De ramadan valt dit jaar pal in juni. Voor veel moslimjongeren wordt dat een moeilijke periode", zegt Willy Bombeek van Katholiek Onderwijs Vlaanderen.

"Tijdens de ramadan mogen moslims niet eten van zonsopgang tot zonsondergang", zegt Bombeek. "Dat betekent dat die jongeren zeer vroeg op moeten om 's ochtends te eten en ook lang moeten opblijven voor de avondmaaltijd. Het is dus sowieso een periode die veel van hen vergt." 

Kalenderjaar
De ramadan is een maand van bidden en vasten voor moslims. Ze valt elk jaar op een ander moment in het kalenderjaar, omdat ze volgens de islamitische kalender berekend wordt. Dit jaar valt ze voor het eerst in jaren pal in de eindexamens: van 6 juni tot 5 juli.

Zwaarste examens op maandag
Om te vermijden dat dat een té slechte invloed op hun punten zou hebben, kunnen scholen met veel moslimjongeren dit jaar maar beter de zwaarste examens als wiskunde en Frans op maandag zetten, zegt Bombeek. "We raden ook aan om geen zware examens in de namiddag te plannen en ook niet op vrijdag. Tegen het eind van de week zijn ze vaak uitgeput."

Daarmee volgen de katholieke scholen het voorbeeld van Groot-Brittannië. Daar riep de centrale examencommissie al op om dit jaar rekening te houden met de ramadan.

De islamleerkrachten zijn blij met het signaal van het Katholiek Onderwijs. En ook de moslimleerlingen zelf vinden het fijn dat er rekening wordt gehouden met de Ramadan. Maar toch komt er ook kritiek, want sommige mensen vinden dat onze scholen zich niet moeten aanpassen, enkel omdat het Ramadan is.