Dossier Terreur in Parijs

Bommen Parijs gemaakt in Schaarbeek

Speurders hebben vermoedelijk de plek ontdekt waar de bommengordels werden gemaakt voor de aanslagen van 13 november vorig jaar in Parijs: een appartement in de Bergéstraat in Schaarbeek dat gehuurd werd door een van de aangehouden verdachten. Dat bevestigt het federaal parket. 

De speurders ontdekten het 'bommenatelier' op 10 december, maar het nieuws lekte nu pas uit. In het appartement vonden ze behalve sporen van de springstof TATP - die in Parijs gebruikt werd tijdens de aanslagen - ook drie met de hand gestikte gordels die dienst konden doen als bommengordels.

Vingerafdruk
Ze vonden er ook een vinger­afdruk van Salah Abdeslam, die zou dateren van na Parijs. Maar het is moeilijk te bepalen wanneer een vingerafdruk op een voorwerp terecht gekomen is. Het parket wil dus niet bevestigen dat Abdeslam er na de aanslagen is ondergedoken. 

De bomvesten zouden zonder de ontstekingsmechanismen naar Parijs zijn overgebracht en het prepareren van die ontstekers moet in een hotel in Alfortville zijn gebeurd, waar Salah Abdeslam twee kamers had gehuurd. 

Valse identiteit
Het appartement in Schaarbeek werd gehuurd onder een valse identiteit die zou gebruikt zijn door een persoon die zich in dit dossier onder aanhoudingmandaat bevindt. Schaarbeek is een van de zeven probleemgemeenten die minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) wou aanpakken op vlak van wapenhandel, drugshandel en radicalisering. 

 

Het huis waar de bommengordels gevonden zijn, was een safehouse voor de terroristen die de aanslagen in Parijs pleegden. Het werd gehuurd door Mohammed Bakkali die ook verdachte is in het dossier. Bakkali zit op dit moment in de cel omdat hij ook het huis in Auvelais in Namen had gehuurd. Ook dat huis zou als een safehouse gebruikt zijn.