“Risico op aanslag bij 1 jaar na Verviers”

Volgende week 15 januari is het ook precies een jaar geleden dat een terreurcel in Verviers is opgedoekt. “We houden er rekening mee dat die dag iemand probeert om een aanslag te plegen in ons land.” Dat zegt de federale procureur Frederic Van Leeuw in een interview met VTM NIEUWS. We zijn ons bewust van de symboolwaarde van 15 januari voor terroristen, maar we staan paraat, zegt hij.

“Het onderzoek naar de antiterreuractie in Verviers is zo goed als afgerond. In totaal zijn acht mensen in verdenking gesteld voor lidmaatschap van een terreurorganisatie.” Dat zegt VTM NIEUWS-journalist en terreurexpert Faroek Ozgunes. “Vier van hen zitten nog altijd in voorhechtenis."

"Maximumstraf terreurcel Verviers is 5 jaar"
"De kans is dus groot dat het proces dit jaar nog zal plaatsvinden", zegt Faroek Ozgunes. "Geen van die acht wordt vervolgd voor het plegen of beramen van een aanslag, maar enkel voor lidmaatschap van een terreurorganisatie. Toch wel merkwaardig, want daar staat een maximumstraf van 5 jaar op. Dat lijkt niet veel voor een terreurcel die van plan was om aanslag te plegen en politiemensen te doden. Maar het federaal parket zegt dat ze liever een zwakker dossier heeft, dan dat er toch een aanslag zou gepleegd zijn.”