“BBT ging bewust agressief te werk"

In de correctionele rechtbank in Antwerpen is vandaag het tweede proces gestart in de zaak-Jonathan Jacob. Het openbaar ministerie heeft de bevestiging gevorderd van de eerder uitgesproken veroordelingen. Op de herkwalificatie van de leden van het Bijzondere Bijstandsteam (BBT), wordt wel verder ingegaan.

Het openbaar ministerie vordert opnieuw zes maanden cel met uitstel voor de vroegere directeur en de psychiater van Broeders Alexianen in Boechout, en vier maanden cel met uitstel voor de zeven leden van het Bijzondere Bijstandsteam (BBT). Dat zijn dezelfde straffen die de beklaagden in mei bij verstek hadden gekregen. Substituut-procureur-generaal Alexandra Van Kelst was vandaag trouwens niet te spreken over de houding van de verdediging toen. "Op die manier verstek laten gaan, is geen manier van verdedigen. Er werd misbruik gemaakt van de procedure om een derde aanleg te creëren”, zei ze.

Opzettelijke slagen

Waar Van Kelst wél op in ging, is de herkwalificatie die de rechtbank doorvoerde voor de leden van het BBT. In mei was het verdict ‘onopzettelijke doding’ maar Van Kelst vindt dat de agressieve aanpak wel degelijk op voorhand vast stond, en wil hen laten vervolgen voor het toebrengen van opzettelijke slagen en verwondingen met ongewild de dood van Jonathan Jacob tot gevolg. "Het was een bewuste keuze om hem vast te grijpen en vuistslagen toe te dienen en daarom gaat het hier dus niet over een onvoorzichtigheid, maar om een opzettelijke daad", aldus Van Kelst.

Excuses

Voor haar uiteenzetting waren ook al de burgerlijke partijen aan het woord gekomen. De vader, de zussen en de broer van Jonathan Jacob lanceerden een emotionele oproep aan de beklaagden om toe te geven dat ze die dag in de fout waren gegaan.